Amsterdam-Amstelland
slogan
Registreer
woensdag, 04 september 2019 07:59

Explosief achtergebleven bij mislukte plofkraak

Explosief achtergebleven bij mislukte plofkraak Inter Visual Studio / Robby Hiel
04-09-2019 Amsterdam - De kruising van de Johan Huizingalaan met de Pieter Calandlaan is woensdagochtend afgezet, omdat er een explosief is achtergelaten bij een mislukte plofkraak vlakbij het Sierplein. De Explosieven Opruimingsdienst van Defensie (EOD) moest in actie komen om het explosief te ruimen.

Tussen 4:30 uur en 5:00 uur vannacht hoorden omwonenden een harde knal. Toch slaagde de plofkraak niet. Op foto's is namelijk te zien dat er een draad uit de geldautomaat aan de Pieter Calandlaan hing.

De politie bevestigt dat er een explosief in de geldautomaat zat. De EOD is de hele ochtend bezig geweest om de automaat te onderzoeken. Inmiddels is het aangetroffen explosief naar een veilige plek vervoerd, waar het tot ontploffing wordt gebracht. Het afgezette gebied is inmiddels weer vrijgegeven.

Toenemend aantal plofkraken
Gisteren schreef het Algemeen Dagblad dat het aantal plofkraken in 2019 al bijna net zo hoog is als het aantal over heel 2018. Net als in dit geval wordt overigens lang niet bij alle plofkraken buit gemaakt.

'Alles wat je zegt over de slagingskans kan criminelen weer aansporen, maar het is zeker zo dat het overgrote deel van de plofkraken mislukt', zegt Jelle Wijkstra van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) tegen de krant.