West Friesland
slogan
Registreer
zaterdag, 30 april 2016 17:00

Drie mannen overboord tijdens zeiltocht Groot nieuws

Geschreven door
30-04-2016 Wijdenes - Tijdens de vaartochten voor Reddingbootdag kwam er een 'mayday' binnen op het marifoonkanaal 16. Op het Markermeer, ter hoogte van Warder, waren drie zeilers te water geraakt.
 
Rond 15:15 uur werd er via kanaal 16 een noodoproep gedaan door klipper 'Niets Bestendig'. Het kluivernet voor de boeg van het schip was afgebroken waardoor er drie personen te water raakten. Een van de personen kwam hierdoor onder het schip terecht. De 'Niets Bestendig' heeft direct een man-overboord-manoeuvre gemaakt en heeft twee personen uit het water gered. De derde persoon was moeilijker uit het water te halen. Hij heeft ruim vijf minuten in het water gelegen.
 
Vanuit Wijdenes, Hoorn en Warder voeren diverse reddingboten direct uit na de noodoproep. De reddingboten van Warder en Wijdenes waren als eerste ter plaatse en even later ook de reddingboot van Hoorn. Direct werd eerste hulp verleend aan de onderkoelde drenkelingen. De drenkelingen werden snel ingepakt in onderkoelingsfolie en dekens om op te warmen.
 
De klipper werd ondertussen onder begeleiding naar Hoorn gevaren waar de ambulancedienst gereed stond om de drie slachtoffers te controleren.  De politie kwam eveneens aanboord om een proces verbaal op te maken van het incident wat gebruikelijk is na incidenten waar slachtoffers bij gevallen zijn. De drenkelingen zijn door de ambulancedienst nagekeken, twee van de drenkelingen zijn ter observatie naar het ziekenhuis in Hoorn overgebracht.