Gezocht
slogan
Registreer
maandag, 15 mei 2017 20:15

Handgranaat aan Kleine-Gartmanplantsoen

Geschreven door
Laatste update:
Zaaknummer:
2017029121
Datum delict:
Plaats delict:
Amsterdam

Op woensdag 8 februari 2017 wordt in een grand-café aan het Kleine-Gartmanplantsoen, nabij het Leidseplein, een handgranaat achtergelaten. De recherche heeft beelden van de verdachte en is nog op zoek naar getuigen.


Omschrijving

In die middag, kort na 15.30 uur, is bij de entree een handgranaat gevonden. Uit bewakingsbeelden blijkt dat het explosief is neergelegd door een man, vermoedelijk begin 20, en geheel in het donker gekleed. Hij droeg een gewatteerde jas, een zogenoemde bubblecoat en hij droeg een broek wat een regen- of motorbroek zou kunnen zijn. Zijn gezicht had hij bedekt.

Daders

De dader vlucht in de richting van de Weteringschans en vervolgens de Ziezeniskade op. Daar staat een handlanger te wachten met een donkerkleurige scooter, type Derbi Boulevard. Dat is een type dat tot 2012 bekend stond onder de naam Piaggio Fly. De handlanger droeg volledig donkere kleding, en een jas met bontkraag.

Onderzoek

De recherche doet uitgebreid onderzoek en kijkt naar verschillende scenario’s. Een daarvan richt zich specifiek op een conflict dat vier dagen voor het neerleggen van de handgranaat, op zaterdagavond 4 februari, voor het café plaatsvond. Daar is toen een schermutseling geweest tussen een bezoeker en de portier van het café. De bezoeker heeft de portier ernstig bedreigd. Wellicht houdt deze bedreiging verband met het neerleggen van de handgranaat.

Vragen

De politie wil graag spreken met getuigen die op 8 februari, of in de dagen daarvoor, iets is opgevallen bij het grand-café aan het Kleine-Gartmantspantsoen. Ook is de politie op zoek naar getuigen en mensen die weten hoe de verdachten in het bezit van die handgranaat hebben kunnen komen. Herkent u de mannen op de beelden of hebt u andere informatie in deze zaak? Vul dan het onderstaande tipformulier in.

U kunt uw informatie ook telefonisch aan ons doorgeven via de Opsporingstiplijn: 0800-6070. Wilt u liever anoniem blijven, bel dan naar Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 of vul geheel anoniem op het tipformulier in.